maanantai 21. joulukuuta 2009

Muuotoksen ilma

Kylmä rintama jatkuu viikonlopun yli. Sisällä talossa tunnelma kiristyy kuin pakkanen ja sen aiheuttama kitka lämmittää kaiken ihanasti. Ullakko alkaa sulaa. Halot alkavat sulaa. Porstuan ikkunat eivät sulaa vaan jäätyvät lisää. Viima lyö kuuraviikset talon seinään kivijalustan kivien välistä.

Seinäjoen Vaari saapuu perjantaina hiomaan eteisen lattiaa. Eteiseen päästyään Vaari on ällikällä lyöty ja miestä syödään. Paneelihommathan ovat aivan kesken! Lattiaa ei vielä hiotakaan vaan Vaari viettää illan lasten kanssa leikkien. Aina varautunut Poikakin on sulaa vahaa Vaarin kaivettua taskustaan hedelmäkarkkipussin.

Lauantaina päästään paneelin kimppuun. Ulkona on rapea pakkanen. Se tuo sirkkelöintiin uuden haasteen: Sirkkelin alumiinirunko jäähtyy ulkoilman tasolle ja paljaat sormet jäätyvät siihen kiinni. Sormien ihosta kuoriutuu uloin kerros jokaisella kosketuskerralla.

Vanhan saunan lämpötila nousee kumulatiivisesti ulkoilman lämpötilan laskuun nähden. Kymmenen sentin pellavaeriste nostaa jo yksin hien pintaan ja öljytäytteisen patterin asentaminen ikkunan alle vasta kummia tekeekin.

Sunnuntaina ilma muuttuu. Pakkanen laskee hieman ja alkaa tuiskuttaa. Lunta tulee. Ja tulee. Ja tulee. Kipeät sormenpäät jäätyvät nyt lapion varteen ja eteinenkin on hienon sateen vallassa. Se tosin ei ole lunta vaan hiontapölyä. Lattianhiontakone on vikuroiva muuli joka kykenee murentamaan koko lattian palasiksi hampaissaan. Sillä on kuitenkin taitava ohjastaja, Vaari.

Iltapäivällä Isä poikkeaa Pukkilassa hakemassa hieman lisää romua ja saa kuulla naapurinrouvan valitusta autojen parkkeeraamisesta rasitetien kohdalla. Se on rasittavaa, rasittaa. Rasitetien leveydestä ei ole erimielisyyttä, se on lain määrämä 4,5 metriä. Sen sijaan sen sijainnista tuntuu olevan erimielisyyttä. Isä ei tiedä, mistä naapuri sen mittaa. Lain mukaan se alkaa tontin rajalta. Mutta mitäpä siitä. Rajariidat ovat tilastollisesti kaiketi suurin naapuririitojen aiheuttaja. Siihen mekin solahdamme kuin vanhaan sukkaan. Se on virttynyt, hieman kostea mutta istuu.

Maanantaihin mennessä lunta on tuiskunnut melkein neljäkymmentä senttimetriä. Ja lisää tulee.

Ei kommentteja: