tiistai 2. helmikuuta 2010

Tähtien sotaa

Häränpyllyä heittäneet kelit ovat vuoroin hyytävät, vuoroin jäätävät ja vuoroin sakeat. Tuntuu, kuin ilmassa olisi kolmesta termistä huolimatta vain kaksi vaihdetta: Kirkas pakkassää tai lumen tuiskutus. Black Sabbathin klassikkolevyn Vol. 4 kipule ”Snowblind” nousee pään sisäisen jukeboksin soitetuimmaksi lauluksi vaikka tässä ei taivalletakaan Los Angelesilaisen kokaiinipilven sisällä vaan kotoisammin Vantaa – Helsinki – Vantaa väliä. Tutkijaryhmältä taivaan tuuliin karanneet sähköpostit kummittelevat ihmisten mielissä, ihmisten kielissä. Varsinkin aamun linja-autossa kuulee usein ilmastonmuutosväitteitä mollaavia väitteitä. Kuulee siellä tosin kaikkea muutakin mutta niistä lienee viisaampaa vaieta.


Pakkasilla linja-autot ovat myöhässä, useimmiten kymmenestä viiteentoista minuuttia. Se ei haittaa kun on kunnolliset varusteet. Koti-isällä niitä ei ole. Jostain kumman syystä kolmen vasenkätisen taloudesta tuppaavat aina vasemman käden hansikkaat katoamaan. Oikean käden hansikkaistakaan ei välttämättä löydy kahta lämmintä. Ja jos tänään löytyykin, niin huomenna taatusti ei. Koti-isästä tuleekin eräänlainen Darth Vader, toisen kätensä jonnekin tuhrannut murheellisen tumma hahmo.


Kotonakin tuntuu toisinaan kuin koko Perhe ympäristöineen olisi siirtynyt George Lucaksen seikkailusarjan 1970-luvun osiin. Poika mörisee kuin Wookie, Han Solon perämies ja Tyttö on lauma sinne tänne sukkuloivia ewokeja, Isä raskaasti hengittävä Darth Vader. ”I am your father.” hän huutaa mekastukseen mutta kukaan ei kiinnitä siihen huomiota. On siirryttävä siis taas voiman paremmalle puolen ja valmistettava aamiaista. Tällä kertaa se on muroja.


Lapset ovat erityisen innostuneita lapsille suunnatuista ylikansallisen murofirman tuotteista. Ne poksuvat, raksuvat ja naksuvat kun niihin kaataa maitoa. Poika kaataa syliinsäkin hieman ja kuuntelee tarkkaavaisesti. Mitään ei silti kuulu jollei lattialle litisevän maidon lirinää sellaiseksi lasketa. Eikä sitä lasketa.


Tytön syntymästä tulee pian kolme vuotta, oivaltaa nostalgisuuteen toisinaan vajoava mieli. Koti-isän syntymästä taas kaksi. Alkuperäinen Tähtien sota –trilogia sai uuden osan aina muutaman vuoden välein. Tähtien sota-trilogian lailla Koti-isänkin koti-isyys on saava jatkoa. Kuinka paljon ja kuinka kauan, ovat nyt avainkysymyksiä. Samoin kuin se ”miksi?” mikä on Tyttären suosikkisanaksi kohonnut. Vastausta ei ole, sitä ei tiedetä eikä varsinkaan paljasteta. Koti-isä ei kuitenkaan ole aivan yhtä ovela kuin George Lucas aikanaan eikä hänellä siten ole yksinoikeutta omien oheistuotteittensa myyntiin.

Ei kommentteja: