tiistai 27. toukokuuta 2008

Unettomat

Tyttö on nukkunut viime aikoina huonosti. Hän herää keskellä yötä. Itkee eikä rauhoitu. Äiti on nukkunut viime aikoina huonosti. Hän herää Tytön herätessä. Etsii tälle tuttia peittojen alta. Antaa maitoa tai vettä tuttipullosta. Silittää ja puhuu rauhoittavia. Myös Isä on nukkunut viime aikoina huonosti. Hän on katsonut televisiota liian myöhään illalla ja juonut liikaa kahvia eikä saa unta. Lapsen itkua hän ei ole rekisteröinyt.

Äidillä leikkaa aamulla kiinni Isän toivoessa unirauhaa. Isä katsoo viisaammaksi nousta. Tytöllä on vaippa täynnä. Se on vuotanut yli. Tuotetta on lahkeissa asti. Isä huuhtelee Lapsen ja yöpuvun ennen kuin muistaa myös pesukoneen leikanneen kiinni. Hän jättää vaatteen lavuaariin lillumaan ja hakee makuuhuoneesta puhtaat vaatteet. Äiti on kuin ei huomaisikaan. On vaan siellä peittonsa alla. 

Myöhemmin Äitikin herää ja ehdimme olla hetken yhdessä koko perhe ennenkuin Tyttö alkaa kiukuttelemaan. On taas unen aika... Saamme Tytön nukkumaan yhdentoista aikaan. Äiti astuu hetkeksi sivuun ja Entinen Tyttöystävä tarjoilee Isälle päiväkahvit. Virkistävää.

Iltapäivällä käyn Tytön kanssa kaupungilla. On taas haettava lisää virkavapaata. Tämä päättyy 3.8.2008. Tapaamme myös muita tuttuja. Palaverin tarkoitus on saada klubitoiminta jälleen aktivoitua. Äidin mielestä harrastukseni kasvavat kumulatiivisesti perheen kokoon nähden. Tarkemmin miettien asia voi ollakin näin.

Kotiin palattua koetan pestä keittiönpöytää. Puuro, jugurtti, soseet, banaani ja ties mitkä ovat kuivuneet siihen kiinni. Pöytä on kuin rapattu. Aines on kovaa ja terävää. Ruiskutan siihen Tolua ja jätän hautumaan. Samaan aikaan toisaalla: Tyttö kaivaa kukkapurkista multaa ja levittää sen iloissaan lattialle ja suureen tyynyyn. On pakko torua vaikka touhu hellyttää minua. Kuinka vuoden ikäinen voisi ymmärtä mitä saa kitkeä ja mitä ei? Imuroin mullan. Imuroin Tytön ilmapallon ja puolet olohuoneen matosta. 

Tytön nukahtaessa katselen uutisia netistä. Mtv3:n nettisivujen mukaan kukkien tuoksu on valjuuntunut. Artikkelissa kerrotaan, että vielä 1990-luvulla kukat saattoi haistaa 1200 metrin päästä. Nyt tuosta matkasta on kadonnut kilometri. Se on paljon. Syyksi artikkeli mainitsee ilmansaasteiden molekyylit jotka sitovat kukkien tuoksumolekyylit itseensä. Ongelmia tämä aiheuttanee ainakin tuoksun perässä pörrääville pölyttäjille. Toisen artikkelin mukaan Kiinassa on romahtanut tänään 400 000 taloa. Sekin on paljon. Ihmisuhreja ei mainita.

Hieman myöhemmin Äiti tulee takakautta töistä ja säikäyttää sohvalla nuokkujan. Syrjäsilmässä vilkkuu dokumentti Mauthausenin keskitysleiristä. Äidillä on kimppu syreeneitä. Nuuhkimme niitä yhdessä. Ne ovat melko mietoja. Tyttö päästää nopean itkusarjan makuuhuoneessa kuin kokeeksi. Onkin jo aika kerätä tutit kasaan ja mennä simuloimaan nukkumista.

Ei kommentteja: