torstai 5. kesäkuuta 2008

Syntymäpäiväreseptit

Yleisön (lue: Tampereen Mummun) pyynnöstä Koti-isä on päättänyt jälkijättöisesti lisätä Tyttären yksivuotisjuhlien menun.



Juhlapöytä 

Kakku
Grillituotteita (tällä EI tarkoiteta lähigrilliltä haettuja)
Salaatti
Perunoita aurinkorannikon tyyliin
Lajitelma barcelonasta kannettuja oliiveja
Tapasleipäsiä

Valmistus

Perunat

Kahden kilon pussi luomuperunoita
Yksi kokonainen valkosipuli
1 dl oliiviöljyä
Mustapippuria

Pestään perunat. Lohkotaan. Keitetään miedossa suolavedessä. Kaadetaan vesi pois ja annetaan perunoiden kuivua.
Puristetaan yhden valkosipulin kynnet desiin oliiviöljyä. Ripotellaan sekaan runsaasti mustapippuria.
Lorotellaan perunat oliiviöljy-valkosipuli-mustapippuriseoksella ja asetellaan pellille. Laitetaan pelti uuniin, määritellään asteeksi 200 celsiusta ja annetaan olla kunnes perunat ovat saaneet kullanruskean pinnan. Poistetaan tämän jälkeen perunat uunista ja jäähdytetään ne tarjottaviksi.
Sammutetaan uuni hetkeksi.

Kakku

Kolme kananmunaa
Kolme desilitraa sokeria
Kolme desilitraa vehnäjauhoja
Puolitoista teelusikallista leivinjauhetta
Kolmeneljäsosa desilitraa kiehuvaa vettä
Rasvaa ja korppujauhoja vuoan voiteluun

Voidellaan ja korputetaan vuoka. Sekoitetaan jauhot ja leivinjauho. Rikotaan astiaan kolme munaa. Kaadetaan astiaan kolme desiä sokeria. Vatkataan munat ja sokeri jäykähköksi aineeksi. Lisätään kuuma vesi ja jauheet. Vatkataan. Kaadetaan möhjö vuokaan ja laitetaan koko hoito uuniin. Perunoilta jätetty uuni on tässä ajassa viilennyt suuntaan 175 astetta. Se on kelpo lämpö. Asemoidaan uuni säilyttämään tämä lämpö noin neljänkymmenen minuutin ajaksi.

Kakku on valmis kun se on ruskistunut ja alkaa irrota vuoastaan. Kypsyyden voi koestaa myös tunkemalla tulitikkuja kakkuaihioon. Kun taikina ei tartu tikkuun on aihiokin kypsä. Tikut kannattaa poistaa kakusta ennen kuorrutusta. Uunista sammutetaan virta kakun paistuttua.

Tapasleipäset

Pari patonkia
Kourallinen valkosipulinkynsiä
Tomaattimurskaa tai ylikypsiä tomaatteja
Oliiviöljyä

Leikataan halutunmallisia ja kokoisia viipaleita patongista ja tungetaan ne jäähtyvään uuniin paahtumaan hetkeksi.
Leipien paahduttua ne otetaan uunista ja hierotaan niiden pintaan valkosipulia. Lorotellaan hieman tomaattimehua leipiin tomaattimurskapurkista tai hierotaan niitä ylikypsillä tomaateilla keveästi. Tomaattien hedelmäliha säästetään myöhempään käyttöön. Pirskotellaan leipiin kevyesti oliiviöljyä.

Kakun koristelu

2 prk vispikermaa
1 prk säilykemandariineja
1 puoliksi syöty levy maitosuklaata
1 prk säilykekirsikoita

Vatkataan pari tötteröllistä vispikermaa. Raastetaan suklaa lastuiksi. Halkaistaan jäähtynyt kakku ja lorotellaan siihen kostukkeeksi mehut säilykemandariinipurkista. Jos tilaisuuten on varattua konjakkia kostukkeeksi kannattaa kokin juoda se nyt. Sitten voidellaan kakunviipaleet kermavaahdolla ja läiskitään lohkojen väliin säilykemandariineja. Kakun pinnalle roiskitaan runsaasti vaahtoa ja kirjaillaan suklaarouheella päivänsankarin nimi. Sijoitellaan kirsikoita haluttuihin strategisesti valittuihin kohtiin. Pistetään kuvun alle odottamaan oikeaa hetkeä.

Kastike perunoille

Tomaatinliha joko tomaattimurskapurkista tai ylikypsistä tomaateista
Hyppysellinen mustapippuria
Purkki kermaviiliä

Sekoitetaan hyppysellinen mustapippuria kermaviiliin. Räiskitään sekaan jonkin verran tomaatinlihaa. Annetaan hautua kylmässä. Tarjoillaan perunoiden kanssa.
Salaatin teki Äiti ja lihat tulivat paistovalmiina kaupasta. Niistä ei siis ohjetta saada. 

Ei kommentteja: