Akrobaatilla on nykivät äkkiliikkeet
ja vääristynyt hymy
eivätkä alumiiniputkella sontivat pulut
ole kovin hauskoja
Poika pitää villakoirasta
ja tyttö ponista,
isä
lastensa loistavista silmistä
Akrobaatilla on nykivät äkkiliikkeet
ja vääristynyt hymy
eivätkä alumiiniputkella sontivat pulut
ole kovin hauskoja
Poika pitää villakoirasta
ja tyttö ponista,
isä
lastensa loistavista silmistä
Sanotaan, että kiire työmaalla on ammattitaidottomuuden merkki. Tiedä hänestä. Ainakin se usein kumpuaa ajankäytön huonosta suunnittelusta, asioiden kasaantumisesta.
Keskiviikkona Äidillä on aamulla meno, Isällä palaveri ja Lapsilla normipäivä. Äiti hilppaa hereille jo ennen kukon kiekaisua, hieman kuuden jälkeen. Harjaantumaton heräilijä ei vielä taida aamuista pakoa makuuhuoneesta Isän lailla ja herättää siksi Lapset. Tytön uudelleen nukuttaminen ei ole iso tehtävä. Kehotus painaa pää tyynyyn ja silmät kiinni tehoaa. Pojalle tällainen peli ei vetele. On otettava kainaloon, koetettava rauhoittaa takaisin uneen. Toimenpide on tehota melkein heti, nukuttajalle. Poika sen sijaan takertuu rauhoittajan käteen kuin hukkuva oljenkorteen. Hän raapii, kynsii, nipistelee ja puree. Ja viimein: Nukahtaa.
Siinä yhdeksän aikaan viimein nousemme. Yöllä on satanut taas parisenkymmentä senttiä lunta ja valtava kirkkaus täyttää ikkunat. Kaadan lapsille lautasille maitoa ja kourallisen riisimuroja. Ne ritisevät hiljalleen, poksuvat. Helsingin Sanomissa ei ole mullistavia uutisia, maailma jatkaa hidasta kuoloaan. Napsautan kahvinkeittimen päälle ja kuulen takaani lorinaa. Poika on vetänyt murolautasen syliinsä ja napsii löllääntyneitä muroja ruokalapustaan. Että tällaista, tuumin.
Vaipanvaihto on onnistua. Ongelmaksi muodostuu biohajoavien ekovaippojen liian nopea biohajoavuus. Niiden kiinnityslaipat tai siivekkeet tai mitkälieovatkaan eivät voi mitenkään venyä ylittämään vaadittua napa-aluetta. Eivätkä ne venykään. Ne repeävät. Tällä kertaa onnistun toisella yrittämällä mutta ilo jää lyhykäiseksi Pojan turautettua puhdas vaippa välittömästi täyteen. Soitan palaverin pitäjälle ja sanon olevani myöhässä. Puoli tuntia, kolme varttia maksimissaan. Uusi vaippa vaihtuu keveästi. Lavuaarinpesun ajaksi vaipoitta hihkuva Poika katoaa eteisen suuntaan.
Aikataulu alkaa tässä vaiheessa polttelemaan kuin liiaksi juotu kahvi mahalaukkua. Kehotan kirjaa lukevaa Tyttöä pukemaan ylleen välihaalarit ja pujotan uudet, puhtaat vaipat Pojan jalkaan. Laippa, siiveke tai mikälie repeytyy jälleen irti. Samoin käy hätäpäissään haetulle seuraavalle vaipalle. Nyt, tuumin itsekseni, on improvisoitava. Aikaa uuden hakemiseen ei ole, on vain tavaran täyttämä olohuone, kiireinen aikataulu, isä ja kaksi lasta. Nappaan tavaramerestä käteeni rullallisen maalarinteippiä ja nykäisen tukevan kerroksen teippiä vaippaa kiinni pitämään.
Lasten saatua haalarit ylleen on Isä hien kastelema ihmisraunio. Omista kengistä on nauhat kiskottu eikä tänään voi laittaa kumisaappaita jalkaan. Eteisessä ne tosin olisivat kätevät sillä joku on sinne ehtinyt pissat lattialle lirauttamaan. Ehkä parempi näin, tuumin lattiaa pyyhkiessäni, säästyy ainakin yhdeltä rasittavalta vaipanvaihdolta.
Ulos päästyämme Isä jakaa sotajoukkonsa harjojen ja lapioiden varteen. Ikävä kyllä paksuihin toppa-asuihin puetut lapset ovat notkeudeltaan Michelin-miehen tasoa ja vain kaatuilevat sinne tänne. Portista ulos käynnin jälkeen molemmat karkaavat tielle josta Äidin hahmo pian saapuukin. Kolmesta ja puolesta avioliittovuodesta huolimatta Isä saa yhä kyyneleet vaimonsa silmäkulmiin. Tyttö on empaattinen ja sitä ihmettelee.
Autosta on soitettava palaveriin ja ilmoitettava jatkomyöhästymisestä. Ikävä kyllä sekään ei riitä. Kaupunki on luminen kaaos ja perhefarmari juuttuu joka kinokseen. Loppumatka mennään peruuttaen, se on aina mahdollisuus minkäänlaiseen etenemiseen. Mutta siihen kiire sitten loppuukin, siihen mistä se alkoikin. Helmikuun hankeen.
Häränpyllyä heittäneet kelit ovat vuoroin hyytävät, vuoroin jäätävät ja vuoroin sakeat. Tuntuu, kuin ilmassa olisi kolmesta termistä huolimatta vain kaksi vaihdetta: Kirkas pakkassää tai lumen tuiskutus. Black Sabbathin klassikkolevyn Vol. 4 kipule ”Snowblind” nousee pään sisäisen jukeboksin soitetuimmaksi lauluksi vaikka tässä ei taivalletakaan Los Angelesilaisen kokaiinipilven sisällä vaan kotoisammin Vantaa – Helsinki – Vantaa väliä. Tutkijaryhmältä taivaan tuuliin karanneet sähköpostit kummittelevat ihmisten mielissä, ihmisten kielissä. Varsinkin aamun linja-autossa kuulee usein ilmastonmuutosväitteitä mollaavia väitteitä. Kuulee siellä tosin kaikkea muutakin mutta niistä lienee viisaampaa vaieta.
Pakkasilla linja-autot ovat myöhässä, useimmiten kymmenestä viiteentoista minuuttia. Se ei haittaa kun on kunnolliset varusteet. Koti-isällä niitä ei ole. Jostain kumman syystä kolmen vasenkätisen taloudesta tuppaavat aina vasemman käden hansikkaat katoamaan. Oikean käden hansikkaistakaan ei välttämättä löydy kahta lämmintä. Ja jos tänään löytyykin, niin huomenna taatusti ei. Koti-isästä tuleekin eräänlainen Darth Vader, toisen kätensä jonnekin tuhrannut murheellisen tumma hahmo.
Kotonakin tuntuu toisinaan kuin koko Perhe ympäristöineen olisi siirtynyt George Lucaksen seikkailusarjan 1970-luvun osiin. Poika mörisee kuin Wookie, Han Solon perämies ja Tyttö on lauma sinne tänne sukkuloivia ewokeja, Isä raskaasti hengittävä Darth Vader. ”I am your father.” hän huutaa mekastukseen mutta kukaan ei kiinnitä siihen huomiota. On siirryttävä siis taas voiman paremmalle puolen ja valmistettava aamiaista. Tällä kertaa se on muroja.
Lapset ovat erityisen innostuneita lapsille suunnatuista ylikansallisen murofirman tuotteista. Ne poksuvat, raksuvat ja naksuvat kun niihin kaataa maitoa. Poika kaataa syliinsäkin hieman ja kuuntelee tarkkaavaisesti. Mitään ei silti kuulu jollei lattialle litisevän maidon lirinää sellaiseksi lasketa. Eikä sitä lasketa.
Tytön syntymästä tulee pian kolme vuotta, oivaltaa nostalgisuuteen toisinaan vajoava mieli. Koti-isän syntymästä taas kaksi. Alkuperäinen Tähtien sota –trilogia sai uuden osan aina muutaman vuoden välein. Tähtien sota-trilogian lailla Koti-isänkin koti-isyys on saava jatkoa. Kuinka paljon ja kuinka kauan, ovat nyt avainkysymyksiä. Samoin kuin se ”miksi?” mikä on Tyttären suosikkisanaksi kohonnut. Vastausta ei ole, sitä ei tiedetä eikä varsinkaan paljasteta. Koti-isä ei kuitenkaan ole aivan yhtä ovela kuin George Lucas aikanaan eikä hänellä siten ole yksinoikeutta omien oheistuotteittensa myyntiin.
Talvi nilkuttaa hitaasti eteenpäin. Se on raajarikkoinen vanhus jonka verenkierto on hidasta, ruumiinlämpö alhainen ja pakkanen lautasellinen sen tarjoamaa kylmää keittoa. Lämpötila laskee ja laskee ja pysyttelee sitten reilussa kahdessakymmenessä asteessa. Lasten ulkoilut laitetaan jäihin. Äidin ulkoilut laitetaan jäihin. Isän kengät jätetään porstuaan ja ne jäätyvät sulaen hiljalleen aamubussin hikiseen lämpöön. Parasta pakkaspäivissä ovat huikaisevat kirkkaat siniset taivaat. Niitä ei ole.
Toppatakit ja – lakit valtaavat kaupungin. Lumi ja pakkanen ovat sodassa keskenään. Ne odottavat toisensa väsymistä ja iskevät heti, kun siihen on tilaisuus. Lapioitavaa riittää, kolattavaa olisi jos olisi kola. Naapurilla on. He tekevät puolikkaansa nopeaakin nopeammin. Meillä hiki virtaa, kirot karkaavat.
Maalattu eteinen tuntuu maalaamatonta lämpöisemmältä. Väitteen todenperäisyyttä ei voida todentaa, sillä ainoa sisätiloissa käytettävä lämpömittari on parkkeerattu lasten ammeen asemesta yläkertaan lämminvesivaraajan päälle. Siinä sen onkin mukavaa lökötellä: Uusi patteri on nostanut yläaulan lämpötilan jo kesäiseen kahdeksaantoista asteeseen. Ikävä kyllä. Ikävä siksi, että lämpö syö energiaa ja energia imee seteleitä taskuistamme vaikka niitä ei siellä juurikaan ole.
Tykkylumi muodostaa hurjia hahmoja tienylisen naapurin kuusiaidan jäänteisiin. Niitä paetaksemme alamme tutkia peruutuspaikkoja talven lämpölennoille. Isän mielestä voittavat paikat olisivat Meksikossa, Äidin Thaimaassa. Kompromissiksi valitsemme harppimme sisään kuuden tunnin lentosäteen, asetamme koneen nokan kohti lämpöä. Vaihtoehdoiksi nousevat Egypti, Kanariansaaret ja Madeira. Kun matkakumppaneiksi vielä ilmoittautuvat Seinäjoen Mummu ja Vaari niin matkakuume valtaa toden teolla pakkasen ja puulämmityksen samentamat mielemme. Ne eivät ole enää kotikoivun alla vaan uiskentelevat jo villasukkien peittämän lattian asemesta häikäisevän kirkkaissa vesissä.