lauantai 6. syyskuuta 2008

Siirtogeeninen riistokapitalismi

Lauantaina Isä saa vihdoin nukkua myöhään, aina yhdeksään asti. Se tuntuu omituiselta: Hyvässä olossa on hipaus syyllisyyttä, hyppysellinen kiitollisuutta Äidille ja kolme desiä pelkoa siitä, mitä vastavuoroisuutta tästä odotetaan. 

Aamiaisbrunssin jälkeen emme jaksa tehdä mitään vaikka ulkonakin on vaihteeksi kaunista. Aurinko paistaa eikä tuule. Menemme makuuhuoneeseen ja katsomme tietokoneelta eilen vuokraamamme elokuvan. Sen nimi on Juno. Tuttu toimittaja on antanut sille viisi tähteä lehtensä arvostelussa. Tähdet on painettu videon kanteen.

Elokuvan jälkeen aurinko paistaa yhä. Köllähdän sohvalle ja avaan teeveen. Äiti ja Tytär nukkuvat makuuhuoneessa. Teeveestä tulee dokumentti yhdysvaltalaisesta yhtiöstä nimeltä Monsanto. Dokumentti on pelottava. Sen mukaan Monsanto tuottaa siirtogeenisiä siemenviljoja sekä -kasveja. Siemenet on käsitelty niin, että niiden satoa ei voi idättää. Niistä on siis ikäänkuin tehty yksivuotisia jotta viljelijän pitää joka vuosi ostaa uudet siemenet. Lisäksi viljelijän on pakko ostaa Monsanton valmistamia hyönteismyrkkyjä ja lannotteita. Muistan viikko sitten tullutta toista dokumenttia, jonka mukaan juuri Monsanton tuotteet aiheuttavat maan ravintoarvoa syövän kierteen. Viljelijä jää koukkuun. On pakko ostaa enemmän ja enemmän vaikka tuotto pienenisikin. Intiassa noin tuhat kierteessä olevaa maanviljelijää tappaa itsensä vuosittain, useimmiten juomalla hyönteismyrkkyä. Dokumentissä ei sanota sen valmistajaa. Mutta siinä kerrotaan kuinka Monsanton siirtogeeniset maissit ovat risteytyneet Meksikossa luonnonmaissien kanssa ja kuinka Monsanton sheriffit tarkastavat peltoja yhdysvalloissa laittomilta monsanto-viljemiltä. Heidän siemenensä kun ovat lisenssinvaraisia. Naapurin puolelta pölyttynyt monsanto -markkeri tietää haastetta oikeuteen. Vapaassa markkinataloudessa se tarkoittaa häviötä ja siksi viljelijät useimmiten sopivat Monsanton kanssa. Risteytyneet maissit taas ovat olleet pahasti epämuodostuneita sillä luonnon kantaan sekoittuessaan siirtogeeni saattaa luikahtaa täysin hallitsemattomaan kohtaan. Pahimmassa tapauksessa ne tallaavat alleen luonnolliset kannat eikä uutta voida viljellä ostamatta uusia siemeniä. Tämä johtaisi Monsanton täydelliseen hallintaan maailman ruokavaroista. Mielipuolista. Tällaista saa yleensä nähdä Bondeissa. 

Menen heti ulos ja perkaan tomaatit. Niitä on tulossa valtavasti mutta sato on kaukana kypsästä. Pahoin pelkään, että syksy ehtii yllemme sitä ennen. Tietääkseni tomaatti vaatii punaisuuden kehittääksen tasaisen yli kahdenkymmenen asteen lämpötilan ja paljon auringonvaloa. Sitä ei enää ole. Muistelen kuitenkin kuulleeni tomaattien voivan kypsyä irrallaankin. Poimin isoimmat ikkunalaudalle. 

Vessanpönttömme on yhä ilmastointiteipistä tehty istuin. Käyn sen luona säästämässä vettä ja ihmettelemässä sen vaihtoa. Jotenkin tuntuu, että huoltomiehellä ei ole mitään kiirettä toimittaa pönttöä taloyhtiön ainoaan vuokra-asuntoon. Se on outoa. Sitten muistan, että saimme nimemme oveen ja postilaatikkoon vasta heinäkuun loppupuolella vaikka muutimme jo maaliskuussa. Ei kiirettä, taitaa olla huoltomiehen lempilausahdus. Olisi toisaalta hauska tietää, että asuuko jokaisessa muussa asunnossa itse omistaja. Jos ei niin silloinhan nekin asunnot ovat vuokra-asuntoja! 

Äidin ja Tyttären herättyä puemme ja lähdemme kävelylle. Aurinko on mennyt pilveen ja sade alkaa kun astumme ovesta. Se ei haittaa. Kävelemme hiljakseen videovuokraamolle ja takaisin. Sade yltyy.

Illalla haen netistä tietoja hakusanalla Monsanto. Osoittautuu, että se on pieni kaupunki Portugalissa. Saan siitä viittauksen erään ystäväni blogiin. Ilmenee myös, että GM-yhtiö Monsanto on saanut monopolin myydä siemeniä jälleenviljelysajan Irakissa.  Lisäksi Monsanto on yrittänyt patentoida sian! Näin ne olisivat saaneet monopolin sianlihaan. Sikamaista. Muistelen Halliburton -yhtiötä ja kohua joka nousi muutama vuosi sitten kun Halliburtonille "annettiin" melkein kaikki jälleenrakennusurakat Irakissa ja jollekin kävi vahinko ja asia tuli julkiseksi. Sota on miljardien bisnes. United States of America, Land of the free on pirullisten monopolien hallinnassa ja se leviää kuin villiintyneet siirtogeeniset kasvit. Paljon paremmin ei tosin mene post-putinistisella Venäjälläkään. Maailma muuttui kahdeksas elokuuta 2008 julistaa Medvedev. "Hei sinä pieni valtio jonka halki strateginen öljy- tai kaasuputki kulkee, soita 080808, jos haluat isomman kiusaamaan! 

Äiti pesee Tytön matkarattaiden vuorausta. Ne ovat täynnä mustia homepilkkuja. Se on diktatuuri joka kuulemma lähtee pois kun vuorauksen pesee pesukoneessa pienellä etikkalorauksella terästettynä. Pesun jälkeen aatteen punaisessa vuorauksessa on yhä homepilkkuja mutta niihin on tullut kapitalistisen demokratian kitkerä tuoksu: Ne haisevat etikalle.

Sade on yltynyt kovaksi. Se on trooppinen monsuuni jossa on ripaus pohjoista hyytävyttä. Puen verkkatakin ylleni ja lähden viemään roskia ja hakemaan maitoa huoltoasemalta. Punaisessa puutalossa parkkipaikan vieressä on isot juhlat. Ikkunat ovat höyryssä. Höyryn läpi näkyy tanssivia hahmoja. Kun musiikki taukoaa he pysähtyvät ja taputtavat. Seison sateessa ja ihastelen. Kuin Kauniita ja Rohkeita. Ja näin lähellä meitä! Hienoa.

Ennen nukkumaanmenoa tylsistän vielä itseäni hetken television ääressä. Jimiltä (lausutaan jim) tulee dokumentti Osama bin Ladenista, hänen kiinnisaamattomuudestaan ja siitä, kuinka hänestä tuli se, mikä hän on. Amerikan yhdysvaltalaiseen tapaan dokumentti on valmiiksi pureskeltu ja viipaloitu ja paketoitu. Sen mukaan bin Laden olisi voitu saada kiinni jo vuosia sitten mutta sitä ei olisi voitu tehdä muita riskeeraamatta, menettämättä omia sotilaita tai liittolaisia. Ainoa kriittinen kohta kertoo, että bin Laden olisi erään kerran voitu pommittaa telttaleiriinsä mutta että leirissä oli samaan aikaan vieraana yksi Saudi Arabian prinsseistä. Ja että Saudi Arabia oli juuri ostamassa yhdysvaltalaisia lentokoneita yli miljardilla dollarilla. Dokumentissa ei kuitenkaan kerrota juuri mitään bin Ladenin menneisyydestä vaikka niin luvattiinkin. Sitä, että mujahidenit ovat pääosin CIA:n kouluttamia ja alkujaan aseistamia ja sitä, että bin Ladenin rakentajasuvulla on erittäin hyvät suhteet yhdysvaltalaisiin yhtiöihin. Ehkäpä jopa Halliburtoniin ja Monsantoon. Bin Laden onkin tavallaan kuin villiintynyt siirtogeeninen. Jokin, mille on tarkoitukselle annettu tuhovoima mutta geeni onkin siirtynyt tai muuntunut eikä kukaan osannut odottaa miten sitten tapahtuisi.

Laitan television kiinni. On hienoa, että yhtiöt kokeilevat tuotteitaan suoraan ihmiskunnalla eivätkä harrasta eläinkokeita. Ne kun ovat epäinhimillisiä.


Ei kommentteja: